Verdwijnwoord: liefdesgesticht

geplaatst in: Verdwijnwoorden | 0

Een liefdesgesticht of liefdeshuis was vroeger een instelling waar zieken, gebrekkigen en ouden van dagen werden verzorgd en verpleegd. Naar verluidt waren liefdesgestichten (vroeger schreven de mensen ook wel liefdegestichten) meestal rooms-katholieke instellingen, waar de bewoners ‘ter liefde Gods’ werden verpleegd. Vandaar de naam. Later werden zulke instellingen ook wel liefdadigheidsgestichten genoemd.

Zulke instellingen zijn er niet meer, en als ze er nog zouden zijn, zouden ze zeker geen gestichten heten, want dat woord, gesticht, is in de afgelopen decennia goeddeels verdwenen uit onze taal, althans in de neutrale betekenis ‘instelling’. Het woord liefdesgesticht wordt alleen nog in leven gehouden in historische teksten en doordat gebouwen in bepaalde steden bekendstaan als ‘Het Liefdesgesticht’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *