onweerastma

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Morgen schrijft vandaag over een akelig natuurverschijnsel dat zich onlangs in Australië voordeed. Na een broeierige dag brak daar een hevig onweer uit, waardoor 2000 mensen het stikbenauwd kregen. Letterlijk. Drie mensen moesten het onweer zelfs met de dood bekopen. Niet doordat ze door de bliksem werden geraakt, maar door pure ademnood.

De oorzaak was onweerastma. Dat is een zeldzame aandoening, die kan optreden bij een plotselinge weersverandering. Als er pollen in de lucht zijn, kunnen die door de regen opzwellen. Daardoor kunnen de pollen barsten. De deeltjes komen in de lucht terecht, waarna ze door hevige winden verspreid worden en in de longen van mensen kunnen belanden. Die kunnen het hierdoor stervensbenauwd krijgen en in een enkel geval komen sommige mensen zelfs te overlijden. Zelfs lieden die nog nooit last van astma hebben gehad, kunnen het slachtoffer van onweerastma worden.

Het fenomeen is niet nieuw. Media schreven in het verleden ook al eens over warmte-onweders die in het pollenseizoen of het schimmelsporenseizoen astma-aanvallen veroorzaakten. In 1994 deed zich bijvoorbeeld in Londen een warmte-onweer voor, waarna veel mensen last kregen van hun ademhalingswegen. Het woord onweerastma is daarentegen wel nieuw. Op internet is het slechts een handvol keren te vinden, maar in de krant maakt het vandaag zijn mediadebuut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *