Sinds wanneer zijn we fris en fruitig?

geplaatst in: Taaltrends | 1

Tot een jaar of twintig geleden werd fris en fruitig een enkele keer gebruikt als fraai allitererende typering voor wijn, sap of levensmiddelen. Sindsdien nam de populariteit van deze woordgroep sterk toe. Het kan dan ook geen toeval zijn dat een van origine Scandinavische vruchtencompote in 2010 werd omgedoopt in ‘Fris & Fruitig’, waarna de verkopen enorm stegen. Zo zien we maar dat het volgen van trends in onze taal óók economisch gezien vruchten af kan werpen.

De laatste jaren wordt fris en fruitig echter vooral figuurlijk gebruikt. Dames op leeftijd heten weleens zo als ze nog kwiek, wel ter been en goed bij de pinken zijn. Vaak wordt fris en fruitig gebruikt om uitgeruste of nog energieke mensen te beschrijven. Prima natuurlijk, maar als zo’n uitdrukking té vaak gebruikt wordt, wordt het een stijlbloempje of – nog erger – een ergerniswekkend cliché.

  1. hans knegtmans

    ‘Prima natuurlijk, maar als zo’n uitdrukking té vaak gebruikt wordt, wordt het een stijlbloempje of – nog erger – een ergerniswekkend cliché.’

    Zo is het. Maar helaas is dit feit nog niet doorgedrongen tot de redactie van Studio Sport, die het waarschijnlijk nog steeds beschouwt als innovatief taalgebruik. Net als het gruwelijke ‘niet okselfris’ dat men reserveert voor een speler die door een botsing met een tegenstander niet geheel fris en fruitig meer is. Hier ligt een mooie taak voor u!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *