ganzenbordgeld

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Dachten we net een mooi Woord van de Dag te hebben, komt er meteen een nieuwe kandidaat: ganzenbordgeld. Opvallend detail: net als het Woord van Vanochtend is het Woord van Vanmiddag een samenstelling met een diernaam.

We kenden al monopoliegeld (geld dat waardeloos lijkt of blijkt te zijn, m.n. nepgeld), maar ganzenbordgeld is nieuw. Het woord verwijst naar een subsidieregeling ‘waarmee minima in Amsterdam een feestje op kosten van de belastingbetaler kunnen organiseren’, aldus de digitale Telegraaf. Ganzenbordsubsidie, zo noemt de Krant van Wakker Nederland het ganzenbordgeld ook wel: ‘Tot wel 2000 euro subsidie kunnen stadspashouders – Amsterdammers met een laag inkomen – ontvangen om bijvoorbeeld spelletjesavonden in hun huiskamer te organiseren.’

Het idee komt van de Amsterdamse armoedewethouder Arjan Vliegenthart en de Telegraaf meldt dat het idee ‘van links tot rechts in het verkeerde keelgat’ schiet.  Ganzenbordgeld blijft waarschijnlijk (en hopelijk) een gelegenheidswoord voor ‘gemeenschapsgeld dat aan minvermogenden wordt uitgedeeld om gezellige avondjes in huiselijke kring te organiseren tijdens welke oud-Hollandse spelletjes zoals ganzenbord of mens-erger-je-niet gespeeld worden, met name om de sociale cohesie in de straat of de buurt te versterken’, uiteraard onder het genot van koek en zopie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *