vlindervagina

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Veel vrouwen wensen een vlindervagina, kopt de Telegraaf vandaag. Daarom laten ‘in Nederland (veel jonge) vrouwen vaginacorrecties uitvoeren.’ Hoeveel is onbekend, maar de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie ‘bevestigt dat de vraag naar deze ingreep sterk toeneemt, in navolging van de trend in onder de VS waar menige jonge vrouw voor zichzelf de perfecte vlindervagina wenst’.

We kunnen ons er wel iets bij voorstellen, bij zo’n vlindervagina, maar hoe definieer je zo’n woord een beetje acceptabel? Een vagina waarvan de binnenste schaamlippen een vorm hebben die doet denken aan vlindervleugels?

Op dit moment is definiëren echter nog niet nodig, want het woord vlindervagina debuteert vandaag in de media en zal misschien wel een eendagsvlinder blijken te zijn. Hoewel? Het concept is niet nieuw en de vlindervagina schijnt in de cosmetische chirurgie de meest gevraagde designervagina (ja, ook dát woord bestaat) te zijn. De vlinder als metafoor voor het vrouwelijk geslachtsdeel met ideale proporties vind je overigens al veel langer in de (volks)kunst, onder andere in de illustratie- en tatoeagekunst.

Bovendien wordt dezelfde metafoor ook in andere taalgebieden gebruikt. Zo heeft de Urban dictionary het woord butterfly pussy opgenomen. Ook butterfly vagina en butterfly vulva tref je soms aan in Engelstalige teksten.

Ook in het Nederlands is het concept al langer bekend en een aan vlindervagina verwant woord als vlinderkutje figureerde al bijna dertig jaar geleden in een tekst van Joost Zwagerman: ‘Ik moet nu echt uiterst geconcentreerd gaan soezelen en zwijmelen en aan je liefjeslach en je vlinderkutje denken.’ (‘Drie liefdesbrieven’, in Maatstaf, 1987). Zelfs vlinderpoes(je) hebben we aangetroffen, maar dan vooral op sites met een bedenkelijke inhoud.

Hoe dan ook, vlindervagina zou weleens de eerste kunnen zijn in een hele reeks metaforische samenstellingen met vagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *