stottertaks

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Misschien moeten we vandaag maar de Dag van de rare belastingen gaan noemen, want in de verschillende media maken maar liefst twee nieuwe fiscale termen hun debuut: aasgiertaks en stottertaks.

Met de aasgiertaks wordt de erfbelasting genoemd, dat wil zeggen het successierecht. Omdat iedereen een hekel heeft aan die belasting, wordt hij volgens het Eindhovens Dagblad van vandaag ‘in de volksmond’ aasgierbelasting of aasgiertaks genoemd.

De term aasgierbelasting kenden we al, maar de variant met taks is nieuw. Er zijn trouwens meer dysfemismen voor successierecht. Dood– en sterfbelasting zijn voorbeelden uit de Dikke Van Dale, maar de erfbelasting wordt ook wel graftaks, lijkenpikkersbelasting, lijkentaks of rooftaks genoemd. Je zult maar bij de Belastingdiens werken! Zeisbelasting hebben we een oude boer die erfbelasting weleens horen noemen: eerst komt Magere Hein, daarna komt de Belastingdienst er met de zeis achteraan. Die metafoor vinden wij eigenlijk wel de mooiste bijnaam voor het vermaledijde successierecht.

Stottertaks debuteert vandaag in Trouw. Het is de informele bijnaam van de Europese winstbelasting CCCTB. Die afkorting staat voor Common Consolidated Corporate Tax Base. Omdat de afkorting een ware tongbreker is, hebben sommigen het over de stottertaks. Zo hebben we in elk geval een Nederlands woord voor die CCCTB. En dat is belangrijk, want belastingen waarvoor niet eens een Nederlands woord bestaat betalen we liever helemaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *