Komt u weleens in een nachthuis?

geplaatst in: Verdwijnwoorden | 0

Het woord nachthuis had rond 1900 een vrij breed betekenisprofiel en betekende in feite een uitgaansgelegenheid die ’s nachts geopend was. Soms was dat een café en verving het neutrale woord nachthuis meer beladen termen als kroeg. Lange tijd was nachthuis ook een benaming voor een gelegenheid waar men ’s nachts ging dansen. Ook werd nachthuis wel gebruikt ter aanduiding van een ’s nachts geopend illegaal speelhuis. Vaak ging het echter om een uitgaansgelegenheid voor andersoortig vermaak. Nachthuis was namelijk lange tijd in gebruik als benaming voor een nachtcafé waar ook ‘lichte vrouwen’ aanwezig waren. In feite was nachthuis dus een ander woord voor een ‘publiek huis’, dat wil zeggen een (clandestien) bordeel. Dit eufemisme – want dat was nachthuis, omdat het een vage aanduiding was voor een bordeel – is in de tweede helft van de 20e eeuw echter in onbruik geraakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *