samsonseks

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In een mailtje stelde iemand het woord samsonseks voor. Zonder toelichting. Met ons gebrekkige referentiekader moesten wij meteen denken aan een zinderend momentje van de Bijbelse figuur Samson met zijn Filistijnse minnares Delilah.

samson-and-delilah-1949-dual-audio-hindi-720p-dvdrip-1-2gb

Maar die associatie was niet correct, bleek al snel toen we op internet keken. Op Twitter stond een bericht in de vorm van een getekende banier met daarop de tekst ‘Wij willen #samsonseks (als Woord van het Jaar)’. Dat mensen samsonseks willen (wat dat ook moge wezen), is tot daaraan toe, maar dat ze dat woord ook nog eens als Woord van het Jaar willen, maakt dat we er op dit weblog wel aandacht aan móéten besteden.

Op internet blijkt al snel dat samsonseks – het woord allitereert lekker, dat geven we toe – verband houdt met het kinderprogramma Samson en Gert. ‘Bestaat dat nog?’ vroegen wij ons af. Dat zal dus wel. Anders ligt er geen betrouwbaar fundament onder het woord samsonseks.

Maar wat voor seks is samsonseks dan? Seks op z’n hondjes. More canino dus, zoals klassiek geschoolde geliefden weten. Nee, samsonseks blijkt te verwijzen naar ‘seks die ouders hebben terwijl hun jeugdige kroost kijkt naar Samson en Gert op de televisie, zodat de tortelduifjes zelf niet gestoord worden tijdens hun minnespel’.

Dus maar de televisiegids erbij gepakt. De Belgische kinderzender Ketnet zendt Samson en Gert ‘s middags net na vier uur uit: van 16.05 tot 16.30 uur. Samsonseks is in feite dus een middagwip, maar dan zonder al te veel poespas, daar is in die 25 minuten dat Samson en Gert worden uitgezonden geen tijd voor. Samsonseks is dus een vluggertje zonder voor- en geen naspel.

Maar de seks kan natuurlijk ook van dit programma geabstraheerd worden en dan op een ander moment plaatsvinden als de kiddo’s voor de buis zitten. Hoewel samsonseks volgens de bedenkers typisch iets is voor ‘rock-‘n-rollouders’, lijkt het ons, eerlijk gezegd, tamelijk brave, want echtelijke seks. Als het wat minder braaf zou zijn, zou het wel anders heten. Immers, voor 4 o’clock seks op de werkvloer hebben we Samson en Gert helemaal niet nodig.

Maar laten we het nog even over het woord zelf hebben: mocht samsonseks onverhoopt ingeburgerd raken, dan hebben we te maken met een op een diernaam gebaseerde zaaknaam. Er zijn nog wel wat van dat type woorden in onze taal: calimerocomplex bijvoorbeeld, of skippybal en bokitoproof. Maar als er meer gaan komen: hoe zullen we dit soort woorden dan gaan noemen: zoöniemen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *