borduurvoetbal

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad blikt vandaag met onder anderen Co Adriaanse terug op de eerste maanden van Ajax-trainer Peter Bosz. Volgens Adriaanse is Bosz in elk geval ‘taalkundig vaardig’, wat in dit geval wil zeggen dat hij zijn spelers goed kan instrueren en goed kan uitleggen waarom hij ze ergens op het veld positioneert. Volgens Adriaanse heeft Bosz dan ook zijn plek binnen Ajax veroverd: ‘Inmiddels is het borduurvoetbal van vorig seizoen wel haast verdwenen.’ Adriaanse voegt daar toch een licht verwijt aan toe: ‘Bij Heracles en Vitesse lukte hem dat sneller, terwijl deze spelers juist beter zijn.’

Borduurvoetbal – de manier waarop Adriaanse erover spreekt, suggereert dat hij erop neerkijkt – maakt zo vandaag zijn debuut in de media. Maar wat betekent het?

Op internet is borduurvoetbal slechts één keer te vinden in een vrijwel nietszeggend citaat. Ook het enkele internetcitaat waarin het woord borduurvoetballer figureert (‘Kom op Ieren, pak die borduurvoetballers’), verschaft geen clou over de betekenis van borduurvoetbal. Nou ja, de context waarin borduurvoetballer staat, bevestigt in elk geval het vermoeden dat voetballiefhebbers niet erg houden van borduurvoetbal.

Hoe kunnen we erachter komen wat borduurvoetbal betekent?

Misschien via een omweg. Net als borduren is breien een van de vrouwelijke handwerken (een oude benaming voor borduren, breien, haken, naaien e.d.). Het geval wil dat critici het spel van Ajax de afgelopen tijd geregeld hebben afgedaan als breivoetbal. Dat woord wordt vaak gecombineerd met woorden als saai, laf, lusteloos, oeverloos, geestdodend, stilstaand. Breivoetbal wordt kortom geregeld gelijkgesteld aan circulatievoetbal: spel waarbij de bal zo lang mogelijk tussen spelers van dezelfde ploeg wordt rondgespeeld. Temporiserend voetbal wordt dat ook wel genoemd.

Het wachten is op betere bronnen voor het vaststellen van de betekenis van borduurvoetbal, maar vooralsnog zijn er aanwijzingen dat borduurvoetbal een synoniem is van breivoetbal en dus van temporiserend voetbal dan wel circulatievoetbal. Lezen voetbalintellectuelen dit bericht mee, dan mogen ze uiteraard reageren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *