trashtalk

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Trash talk is tegenwoordig populair in schaakwereld’ kopt NRC Next vandaag. Trash Talk is Engels voor beledigende taal die vooral gebruikt wordt om tegenstanders te demoraliseren. Het woord wordt nogal eens aangetroffen in Engelstalige berichten over sportevenementen, maar ook in het(Amerikaansee) politieke discours is het geen onbekend woord.

Je zou trashtalk (in het Engels wordt het als twee woorden gespeld, maar als het Nederlands is, zoals NRC Handelsblad vandaag suggereert, moet het als één woord gespeld worden, vergelijk peptalk en smalltalk) in het Nederlands kunnen vertalen als gescheld of zwartmakerij, maar die Nederlandse woorden dekken de lading niet precies. Anders gezegd: het Nederlands heeft geen equivalent voor het Engelse woord trash talk en daarom is trashtalk (bent u er nog, qua spelling?) een mogelijk interessante aanvulling op, of zo u wilt een verrijking van onze woordenschat.

Trashtalk wordt – los of aaneen gespeld – sinds ongeveer anderhalf jaar in toenemende mate aangetroffen in het Nederlands, maar echt gangbaar is het woord nog niet. Of het dat wordt, moeten we afwachten, maar áls het courant wordt, zal het uiteindelijk ook in de Dikke Van Dale komen. Maar misschien kan een creatieveling dat nog voorkomen door snel een mooi Nederlands equivalent te bedenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *