bolleboosschool

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘May wil meer bolleboos-scholen’, kopt de Volkskrant vandaag naar aanleiding van het bericht dat de verse Britse premier meer staatsgymnasia wil.

Staatsgymnasium, dat is dus de officiële naam van het woord bolleboosschool, een woord dat blijkbaar een vinding van de Volkskrant is. Bolleboosschool is een gelegenheidssamenstelling die te parafraseren is voor ‘school voor bollebozen’. Einsteinscholen of leonardoscholen heten die ook weleens in ons land.

Einstein_tongue

Waarom noemt de Volkskrant de grammar schools die Theresa May wil niet gewoon atheneums of gymnasia. Of desnoods grammar schools? Want zo vies is de Volkskrant anders niet van Engelse woorden. Waarom wordt de doelgroep van deze scholen aangeduid met het toch wat lullige woord bolleboos? Omdat het nu eenmaal volkomen acceptabel is, d.w.z. niet politiek incorrect, bijnamen te bedenken voor mensen die getalenteerd, slim, kansrijk zijn.

Stel nu eens dat de Volkskrant zou berichten over een school voor afgrondelijk laag getalenteerde kinderen? Zou zo’n school dan zakelijk benoemd worden, of zou de Volkskrant dan ook op de proppen komen met ongetwijfeld guitig bedoelde woorden als onnozelaarsschool, uilskuikensschool, ezelsveulensschool, oelewappersschool of – omdat schaapskop figuurlijk nu eenmaal onnozelaar of domkop betekent – schaapskoppenschool? Nee natuurlijk niet. Zou de Volkskrant dat wel doen, dan zou de krant allerwegen kritiek krijgen omdat zo’n aanduiding stigmatiserend is.

Het is een merkwaardig fenomeen: voor mensen die er financieel, intellectueel, economisch, sociaal, emotioneel goed voorstaan, zijn minder vleiende bijnamen blijkbaar wél acceptabel, terwijl het absoluut politiek incorrect is voor hun tegenhangers – de mensen die gebrekkig of kansarm zijn – vergelijkbare woorden te bezigen.

Vakantieman, zouden we vroeger zeggen, vakantieman, doe er wat an!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *