onderwaterpensioen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Van 6,5 miljoen Nederlanders staat het (toekomstige) pensioen momenteel onder water’, schrijft de Volkskrant vandaag. ‘Verlaging van de pensioenen komt daarmee een stap dichterbij’, voegt de krant er omineus aan toe. Wat ook dichterbij komt, is de inburgering van het woord onderwaterpensioen. Op internet tref je dat as we speak twee keer aan in de correcte spelling onderwaterpensioen. Beide meldingen dateren uit 2015 en de belangrijkste vindplaats is de afscheidsrede van de Tilburgse hoogleraar Toekomstvoorzieningen Prof. Dr. Gerry J.B. Dietvorst, die eind oktober 2015 gepubliceerd werd in Circulaire. In de onjuiste spelling onder water pensioen werd het woord trouwens al in 2013 aangetroffen.

Vrijwel zeker is onderwaterpensioen gevormd naar analogie van het dankzij de kredietcrisis en de daarop volgende daling van de huizenprijzen ingeburgerde woord onderwaterhypotheek. Het probleem daarmee is, dankzij de stijgende huizenprijzen, een beetje uit de actualiteit verdwenen. Het woord onderwaterpensioen heeft daarentegen de wind mee: de almaar dalende rente op de kapitaalmarkt zorgt ervoor dat de pensioenreserves steeds minder opbrengen, waardoor de pensioenen van steeds meer mensen ‘onder water komen te staan’. Dat financieel-economisch probleem – als je de lage rentestand zo mag typeren – is de ideale voedingsbodem voor de inburgering van het nieuwe woord.

Onderwaterpensioen, daar gaan we vast nog veel over horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *