platformeconomie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag over een betrekkelijk nieuwe manier van werken: crowdworking. Crowdworking verwijst naar het zoeken en vinden van tijdelijke klussen via digitale platforms als Werkspot of Croqqer en het vervolgens uitvoeren daarvan. Volgens het AD hebben al meer dan 2 miljoen Nederlanders weleens werk gezocht op zo’n platform en een kleine anderhalf miljoen landgenoten heeft er zelfs een betaalde klus aan overgehouden. Een slecht betaalde klus, dat dan weer wel.

De omvang van de platformeconomie, zoals dit deel van de economie in het AD wordt genoemd, heeft onderzoekers verbaasd: ‘Nederlanders maken van deze ‘werk-Marktplaatsen’ gretig gebruik, ongeacht hun leeftijd en inkomen.’ Blijkbaar willen veel crowdworkers voor niet al te veel geld een klusje laten klaren, terwijl er veel anderen zijn die bereid zijn om dat voor een geringe beloning te doen.

Er bestaat overigens forse kritiek op de opkomst van de platformeconomie. Deze informele tak van de economie blinkt namelijk uit door de slechte voorwaarden. Mensen worden meestal onderbetaald. En het is ook maar de vraag of de Belastingdienst blij is met de opkomst van deze economie.

Platformeconomie staat vandaag weliswaar in het Algemeen Dagblad en tal van regionale kranten die tegenwoordig hetzelfde nieuws presenteren als het AD, maar dat wil niet zeggen dat het woord vandaag ook debuteert in de media. Een paar maanden geleden troffen we het ook al aan, toen in een bericht in de Groene Amsterdammer.

Ook crowdworking en crowdworker zijn geen nieuwe woorden. Sinds 2014 treffen we deze woorden hier en daar aan in onze taal, en in het Engels kwamen beide woorden al twee of drie jaar eerder voor. Een Engelse bron (de BBC) bevestigt dat deze woorden in het Engels gevormd zijn naar analogie van termen als crowdsourcing, crowdfunding en crowdvoting.

Het zou niet gek zijn als het Nederlands alternatieven krijgt voor al die samenstellingen met crowd, die zeker in het geval van crowdworking en crowdworker veel minder exotisch zijn dan ze met die Engelse woorden klinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *