landarrest

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Zoals alle Nederlandse kranten schrijft NRC vandaag over de aanhouding van Ebru Umar afgelopen zaterdag in Turkije. De vorige week door het Turkse consulaat ingestelde kliklijn – waar mensen beledigingen van Erdogan door Nederturken en andere landgenoten kunnen melden – lijkt dus nu al te werken, want Umar had vorige week wat dingen geschreven en getwitterd die Erdogan en zijn kliek onwelgevallig zijn.

Zondag mocht Umar het politiebureau alweer verlaten, maar het land mocht ze niet uit. Ze had naar eigen zeggen een landarrest opgelegd gekregen.

Mooi woord: landarrest. Het is een relatieve nieuwvorming naar analogie van huisarrest en de militaire termen hut– en kamerarrest. Dankzij die analogie snap je meteen wat ermee bedoeld wordt. Diverse media, waaronder GeenStijl, citeerden het woord gisteren al en vandaag staat het dan ook in NRC.

Omdat het dankzij de analogierelatie met bestaande woorden een relatief transparant nieuwe term is, hoeft landarrest niet nader te worden uitgelegd in de media. Het betekent niet veel meer dan ‘verbod om het land te verlaten’. Een publiekrechtelijke of anderszins juridische term is het niet, dus het is niet duidelijk welke maatregelen (paspoortinname, melding bij de politie) er aan een landarrest verbonden zijn.

Omdat het nieuws rond Ebru Umar veel aandacht in de media opeist, is de kans groot dat we nog wel wat meer van het woord landarrest zullen horen. Het zou dan ook zomaar een van de nieuwe woorden kunnen zijn die we aan de kille aprilmaand van dit jaar overhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *