wereldrumoer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Parool publiceert vandaag een interview met schrijver Pieter Waterdrinker. De in Rusland woonachtige Waterdrinker heeft al een respectabel aantal romans en verhalen geschreven, maar echt doorgebroken is hij nog niet. Misschien lukt dat wel met zijn jongste roman: Poubelle. Een roman over ‘Europa, Oekraïne, de dilemma’s. De titel verwijst naar ‘de vuilnisbak Europa’ en dat is een toepasselijke titel, want ‘ik laat de vuilnisbak Europa zien, de onwetendheid, de hypocrisie, de hoogmoed, de stank van de onderbuik.’

Volgens de interviewer is het een boek dat gelezen worden, ‘omdat het iets zegt over deze tijd, maar vooral omdat het goed en meeslepend is geschreven.’ We hebben eerder met plezier boeken van Waterdrinker gelezen, dus we doen ook dit boek maar in ons mandje bij Bol.com.

Als verslaggever maakte de auteur de gebeurtenissen in Oekraïne van nabij mee en hij vindt dat literatuur grote gebeurtenissen mag weerspiegelen: ‘Ik ben een van de weinigen die de werdegang van Oekraïne hebben meegemaakt, tot aan de aanslag op MH17. Het zou toch een misdaad zijn om die ervaringen niet te verwerken in een roman? Ook omdat ik zo laat zien − en dan zijn we weer terug bij die spiegel − dat we een scheidslijn over zijn; in Nederland, en de rest van West-Europa. Er is een einde gekomen aan een lange periode van onschuld. Oorlog, ellende, ziektes; dat was allemaal ver weg. Nu wordt er geknaagd aan de welvaart.’

Het boek gaat, kortom, over het ‘wereldrumoer’. Dat woord is van Waterdrinker en het echoot het woord straatrumoer, waarvan literatuurprof Ton Anbeek in de jaren tachtig vond dat het moest terugkeren in de literatuur.

Wereldrumoer is geen nieuw woord, maar wel een onbekend woord: je treft het op internet maar een paar honderd keer aan. Terwijl dat wereldrumoer geleidelijk aan ook hoorbaar is in onze straten en stegen.

Straatrumoer staat al in de Dikke Van Dale, misschien wordt het ooit nog eens tijd dat wereldrumoer – met zijn louter figuurlijke betekenis – dat woord gezelschap komt houden in het woordenboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *