cruijffdraai

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Cruijffdraai, het is nooit een populair mediawoord geweest, maar vandaag staat het dan toch nog in de krant. In Trouw schrijft Wim Boevink over de schijnbeweging die in de voetbalwereld bekend is komen te staan als de Cruijff turn: een passeerbeweging waarbij de voetballer onverwacht ‘de bal achter zijn standbeen langs speelt in een volle draai’. Die beweging is bekend geworden dankzij Johann Cruijff, de legendarische voetballer die gisteren is overleden. Wie visueel ingesteld is, kan op YouTube met de zoekterm ‘Cruijff turn’ trouwens wel filmpjes vinden die de beweging laten zien.

Op websites als voetbaltrucjesleren.nl en jeugdvoetbaltips.nl is Cruijff-draai of cruijffdraai hier en daar te vinden, maar in de kranten zoek je er vergeefs naar. De draai zelf wordt wel beschreven, maar de naam Cruijff-draai, laat staan het woord cruijffdraai wordt er niet bij genoemd. De enige die in de afgelopen 25 jaar in de buurt kwam, was NRC Handelsblad, die de bewuste draai in 2008 eens Cruijff-turn noemde.

Anders dan bijvoorbeeld de Tsjechische voetballer Panenka is Cruijff dan ook niet met een woord vereeuwigd in het woordenboek. Door het zeer beperkte gebruik van cruijffdraai in de media is vermelding van dat woord in de Dikke Van Dale namelijk niet gerechtvaardigd.

Daar kan natuurlijk altijd nog verandering in komen. Als journalisten, columnisten, gastschrijvers, radiomakers en bloggers het de komende jaren alsnog geregeld over deze passeerbeweging gaan hebben – bij voorkeur wanneer andere voetballers die beweging maken – en daar bovendien taalvormen als Cruijff-draai of cruijffdraai bij laten vallen, kan dat woord alsnog ingeburgerd raken en hebben we er ten slotte een voetbaleponiem (woord genoemd naar een voetballer) bij. Eigenlijk heeft Cruijff wel zo’n woord in het woordenboek verdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *