mediaweigeraar

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Margriet Oostveen schrijft vandaag haar Volkskrant-column over een burgerjournalist die de media wantrouwt en dagelijks op een weblog eigen nieuwsfeiten (of interpretaties daarvan) de wereld instuurt. Oostveen introduceert en passant een mooi nieuw woord: mediaweigeraar. Iemand die weigert de traditionele media – de dodebomenmedia én de meeste geïnstitutionaliseerde nieuwssites – te geloven, omdat ze eenzijdig berichten en ‘de ware feiten’ over de wereld verdoezelen.

De ‘ware feiten’ – je treft ze steeds vaker aan op internet: berichten die de echte waarheid behelzen over de toestand in Syrië, over de Bilderberggroep, over de schuldencrisis, over de vluchtelingenstroom (‘samen met Erdogan is Merkel begonnen met de omvolking van Europa’). Zulke berichten tonen in elk geval aan dat de uitdrukking ‘in een parallelle wereld leven’ niet tevergeefs bestaat.

Maar goed, mediaweigeraar dus. Vanochtend vroeg was het woord op internet nog nergens te vinden, dus waarschijnlijk is het inderdaad bedacht door Oostveen. Of door de opmaakredacteur van de Volkskrant, want het woord staat niet in de column zelf maar in de lead.

Mediaweigeraar komt niet helemaal uit de lucht vallen. Op de sociale media hebben we al weleens woorden aangetroffen als ‘social media weigeraar’ (dat in goed Nederlands eigenlijk gespeld moet worden als socialemediaweigeraar) en in 2003 had de Volkskrant het ook al eens over de krantenweigeraar (in een artikel over het teruglopende aantal krantenabonnees). Goed nieuws voor de krant is misschien dat het woord internetweigeraar couranter is dan het woord krantenweigeraar. In het medialandschap zijn er trouwens ook totaalweigeraars. Die heten nieuwsweigeraars. Dat zijn veelal mensen die het nieuws niet willen volgen, omdat ze er zo treurig van worden. Een heel aparte weigeraar, ten slotte, is de taalweigeraar. Dat is weliswaar geen totaalweigeraar op taalgebied, maar een migrant die weigert de taal van zijn of haar nieuwe vaderland te leren en die daarom de taaltoets niet wil afleggen.

Al die weigeraars – gelukkig kun je volgens de Dikke Van Dale naar believen samenstellingen met weigeraar vormen. Het woordenboek noemt weigeraar namelijk een productief tweede woorddeel ‘waarin het eerste lid het geweigerde noemt’ en geeft als voorbeelden: alcoholweigeraar, computerweigeraar, fruitweigeraar, geloofsweigeraar, groenteweigeraar, koffieweigeraar, oormerkweigeraar, orgaanweigeraar, pinweigeraar, seksweigeraar, vaccinatieweigeraar, vaccinweigeraar, verkoopweigeraar,vleesweigeraar, voedselweigeraar, woningweigeraar, zorgweigeraar. Daar past mediaweigeraar naadloos tussen.

  1. Pieter Evelein

    Een opmaakredacteur zal nooit ingrijpen in de tekst van een artikel. Dat doet een eindredacteur. En in dit geval kan ik me niet voorstellen dat dat is gebeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *