klump

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag over een nieuw Nederlands exportproduct: de klump.

De klump is een ‘oerhollandse klomp met een naaldhak van 12 centimeter’. De bedenker ervan, hobbyklompenmaker Poffers, kreeg de vraag of hij ‘naaldhakklompen’ voor een klant kon maken. Vandaar. De klump is dus een soort houten pump. Geverfd in kekke kleurtjes ziet het product er wel grappig uit.

Misschien is deze naaldhakklomp wel in staat de klomp een beter imago te bezorgen: ‘Ik loop altijd op klompen, maar merk om me heen dat het dragen van klompen als iets oubolligs wordt gezien. Misschien dat de naaldhakklompen daar bij de vrouwen verandering in kunnen brengen.’ Hoe dan ook ondersteunt de klump het imago van Nederland als land van molens, kaas, tulpen en klompen.

Het woord klump is in elk geval goed gekozen: het is kort en echoot zowel het aloude woord klomp als het nieuwere woord pump, van welke beide woorden klump een porte-manteauwoord is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *