ninjahaai

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad en een paar regionale kranten schrijven vandaag over een haai die onlangs ontdekt is voor de kust van Californië. Het Algemeen Dagblad heeft het over een ninjalantaarnhaai, regionale kranten, zoals het Brabants Dagblad, noemen dezelfde haai simpelweg ninjahaai. Al deze kranten – en ook Wikipedia – schrijven een streepje of een spatie in de naam (ninja-haai respectievelijk ninja-lantaarnhaai), maar dat is niet nodig.

De ninjahaai is een pikzwarte kleine haai uit de familie van de lantaarnhaaien (Etmopteridae). Deze haaien hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze dankzij bioluminescentie lichtgevend zijn. De ninjalantaarnvis bijvoorbeeld verspreidt een zachtblauw licht vanuit minuscule lichtgevende vlekjes op zijn buik. Door dieper of minder diep te zwemmen past de haai dat licht aan aan het licht dat door de zeespiegel komt. Zo kan hij zich goed camoufleren. Daardoor kunnen vissen (prooien én rovers) die onder de haai zwemmen hem niet goed waarnemen. Mogelijk gebruiken de ninjahaaien hun vermogen om licht te geven tevens om hun prooi schrik aan te jagen.

Ninjalantaarnhaai is een vertaling van ninja lanternshark, de lekennaam die de beschrijfster van de haai, Victoria Elena Vàzquez, heeft bedacht voor deze vis waarvan de wetenschappelijke naam Etmopterus Benchleyi luidt. In het tweede deel van die wetenschappelijke naam zullen liefhebbers van de films Jaws 1, 2, 3 en 4 wellicht de naam van de schrijver van het gelijknamige boek herkennen: Peter Bradford Benchley (1940-2006). Pikant: gaat Jaws over een grote witte haai, de ninjahaai is een kleine, zwarte haai.

Onderzoekster Victoria Vàzquez werd bij het bedenken van de lekenterm vooral geïnspireerd door de Japanse ninja’s, de krijgers die in het geheim plegen te opereren.‘The Ninja Lanternshark, refers to the uniform black coloration and reduced photophore complement used as concealment in this species, somewhat reminiscent of the typical outfit and stealthy behavior of a Japanese ninja’, schreef ze eerder dit jaar in het Journal of the Ocean Science Foundation. Overigens kortten Amerikaanse media ninja lanternshark de afgelopen dagen ook in tot ninja shark, dus ook ons (nieuwe) woord ninjahaai zal wel geen verkorting zijn van ninjalantaarnhaai, maar een rechtstreekse vertaling zijn uit het Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *