techpaus

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Als paus als tweede woord in een samenstelling wordt verwerkt, noemt het eerste woord meestal iets cultureels. Zo zijn er literatuurpausen, operapausen, kunstpausen en natuurlijk cultuurpausen. Techpaus, dat vandaag zijn debuut maakt in NRC Handelsblad, is wat dat betreft een vreemde eend in de bijt. Tech is immers geen kunst.

Of toch wel?

Met de techpaus wordt in dit geval Steve Jobs genoemd, de oprichter van Apple, het computermerk dat met zijn eenvoudige vormgeving ten grondslag ligt aan een heel eigen, transparante esthetiek. Misschien is het juist wel daarom dat Jobs toch een paus genoemd wordt. Hij wordt in feite niet gepresenteerd als een technicus, maar als een estheet in de techniek. Vandaar dat hij ook niet een computerpaus wordt genoemd, maar een techpaus. Computers zijn immers een product,maar tech is net als kunst niet zozeer een product als wel een genre werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *