katsjing!

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Ktsjing, onder die titel schrijft NRC Next vandaag over BN’ers die meedoen aan tv-spelletjes. Het antwoord op de vraag waarom ze dat doen, geeft de krant meteen al: ‘Meedoen aan een spelletje is werken: aan je cv, je bereik, je imago en je bankrekening.’

Meedoen aan tv-spelletjes betekent dus ‘kassa’, zouden we vroeger zeggen. Onder invloed van het Engels zeggen we in plaats daarvan steeds vaker kaching. Althans, zo spellen de Engelsen wat NRC Next spelt als ktsjing.

De Oxford English Dictionary zegt over kaching dat het woord dient ‘to represent the sound of a cash register, especially with reference to making money’. Omdat ook Nederlanders dit tussenwerpsel steeds vaker gebruiken, vooral in spreektaal maar toch ook al wel in geschreven taal, zou het handig zijn als er een uniforme spelling voor dit tussenwerpsel komt.

Dat zal vermoedelijk niet ktsjing worden. Tik je in woordenlijst.org ktjsing in, dan krijg je als suggestie het woord coaching. Tik je het woord in de Dikke Van Dale in, dan krijg je acht suggesties, waaronder tjing en casting. Dat maakt in elk geval duidelijk dat Woordenlijst.org en Van Dale verschillende software gebruiken bij het ‘zoeken bij benadering’.

Wat bovendien duidelijk moge zijn: de baasjes van de Nederlandse woordjes hebben nog niet vastgesteld hoe de Nederlandse pendant van het Engelse woord kaching gespeld moet worden. Vandaar ook de spellinganarchie in de kranten, die soms net als in het Engels kaching spellen, maar ook wel ketsjing, ketjing, katjing en sinds vandaag dus ook ktsjing .

De vaakst aangetroffen spelling is katsjing: ‘Trajectcontrole A2 = katsing!’ schreef een regionale krant onlangs nog. De vroegste vindplaats van katsjing dateert alweer uit 2008. Sindsdien werd het woord in deze spelling een keer of 50 aangetroffen. Gezien de frequentie, maar vooral omdat de pendant van de Engelse term kaching zo veel spellingverwarring met zich meebrengt, zal Van Dale dit tussenwerpsel ongetwijfeld binnenkort in de online Dikke Van Dale gaan opnemen. Dan kunnen alle media dit tussenwerpsel ten minste consequent gaan spellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *