duivelsadem

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vorige week schreef nieuwsblog De dagelijkse standaard over een nieuwe verkrachtingsdrug: duivelsadem. Duivelsadem is de populaire naam van scopolamine, een stof die afkomstig is van het bilzekruid of het klokbilzekruid. Beide zijn giftige planten uit de nachtschadefamilie. De eerste, bilzekruid dus, staat in onze taal trouwens ook wel bekend onder de verdachte naam dolkruid. In de farmacie wordt scopolamine wel gebruikt als middel tegen reisziekte, maar de stof wordt in toenemende mate ook wel gebruikt als drug.

Zo schreef Vice onlangs over het gebruik van duivelsadem in Zuid-Amerika, waar mensen met deze drug worden veranderd ‘in instant prostituees of wandelende pinautomaten’. Niet voor niets duikt ook de typering zombiedrug wel op als het over duivelsadem gaat. De dagelijkse standaard schrijft over deze drug: ‘Je verliest je vrije wil en kan als een gehoorzaam kind rondgeleid worden. Niet alleen dat, maar de drug wist ook je geheugen waardoor je achteraf niet meer weet wat je hebt uitgespookt (of wat anderen met je hebben uitgespookt!) toen je onder invloed was.’

In Zuid-Amerika heet het klokbilzekruid ook wel borrachero, een woord dat wel zal zijn afgeleid van het Spaanse woord borracho (dronken). Een enkele keer wordt die Spaanse naam ook in ons taalgebied wel gebruikt om de drug aan te duiden, maar duivelsadem wint in elk geval terrein op Nederlandse internetsites. Die laatste naam heeft de drug trouwens te danken aan het feit dat de drug soms in poedervorm in iemands gezicht wordt geblazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *