brozebottenziekte

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Brozebottenziekte. Het woord is niet te vinden in de vernieuwde spellingwebsite www.woordenlijst.org. Om toch maar wat te melden doet de spellingwebsite een suggestie: gekkekoeienziekte.

Ook de online Dikke Van Dale kent brozebottenziekte niet, en dat is geen wonder. Het is een woord dat weliswaar sinds 2012 in de media wordt aangetroffen, maar pas sinds begin 2015 is het opeens hard op weg courant te worden.

Vandaag bijvoorbeeld staat in de krant dat de EU een bedrag van 6,6 miljoen euro beschikbaar stelt voor onderzoek naar de behandeling van osteogenesis imperfecta (OI), zoals brozebottenziekte in de medische wereld heet.  Het is een vrij zeldzame aangeboren aandoening ten gevolge van afwijkend bindweefsel, waardoor patiënten breekbare botten en kwetsbare gewrichten hebben. Vaak vindt botbreuk al in de baarmoeder plaats. De behandeling van de ziekte moet dan ook eigenlijk al vóór de geboorte beginnen.

Patiënten met brozebottenziekte worden in de regel niet zo heel lang. Vaak hebben ze moeite met staan en lopen. Behandeling is dan ook dringend gewenst.

Gelukkig wordt brozebottenziekte door de meeste media al wel correct gespeld. Al zijn er natuurlijk altijd wel een paar oenige kranten die broze bottenziekte in twee woorden spellen. Bij nader inzien is het, vooral uit het oogpunt van spelling, eigenlijk helemaal zo gek nog niet dat www.woordenlijst.org gekkekoeienziekte suggereert als je brozebottenziekte intikt. Beide woorden lijken qua bouw immers veel op elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *