shariazoeker

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren sprak Halbe Zijlstra in De Telegraaf dreigende taal richting ultraconservatieve asielzoekers. Hij noemde ze shariazoekers en zei dat wat hem betreft Nederland ze doorstuurt naar een land waar wel plaats is voor de sharia. Daarmee suggereert hij 1) dat sommige asielzoekers hier de sharia importeren, en 2) dat daar in Nederland geen plaats voor is.

Shariazoeker werd gisteren al opgepikt door andere media, maar verspreidt zich vandaag verder. In elk geval in De Telegraaf, die – opmerkelijk – de uitspraak van Zijlstra kritiseert: ‘Halbe Zijlstra’s woorden “Wat ons betreft sturen we shariazoekers terug” klinken “heel dapper en stoer” maar zijn in de ogen van de meeste lezers niet meer dan holle frasen en loze beloften.’

Er zit wel wat in die kritiek. Wat Zijlstra namelijk alleen maar doet, is een partijstandpunt (‘wat ons betreft’) tot uitdrukking brengen. Hij weet dat terugsturen feitelijk onmogelijk is. Mensen terugsturen naar Syrië kan om humanitaire redenen niet en ze doorsturen naar landen als Saoedi-Arabië is praktisch onmogelijk, omdat conservatieve Arabische landen geen of maar heel weinig asielzoekers opnemen. Zijlstra’s uitspraak is dan ook louter electoraal gemotiveerd. Hij wil de partijen ter rechterzijde van de VVD de wind een beetje uit de zeilen nemen. Vandaar dat sommige media Zijlstra’s woorden typeren als een PVV’tje doen.

Shariazoeker, gevormd door sharia te associëren met het woord asielzoeker, is een tendentieus maar waarschijnlijk ook wel een aansprekend woord, omdat het het ongenoegen en de vrees van veel mensen ten aanzien van de asielzoekers tot uitdrukking brengt. Veel media namen het woord daarom gisteren over en als je het vanochtend (30 september) op Google intikt, krijg je maar liefst ruim 17.500 hits. Dat aantal hits na één dag zegt nog niet zoveel, want alle hits verwijzen naar deze ene uitspraak van Zijlstra. Maar doordat zoveel taalgebruikers eer in korte tijd kennis van hebben genomen, is er wel een kans dat shariazoeker zich de komende tijd verder verspreidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *