medelevenknop

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Binnenkort kunnen we berichten op Facebook disliken, stond deze week in de krant. Niet dat woorden als dislike, disliken splinternieuw zijn, maar woordenboekmakers zien in zo’n bericht een bevestiging van hun vermoeden dat dislike en disliken over niet al te lange tijd een plaatsje in het woordenboek verdienen. Als tegenhangers van like en liken.

Maar hoe zit het met het woord vind-ik-niet-leuk, dat je ook aantreft in de berichtgeving over Facebook, en een samenstelling daarmee van het type vind-ik-niet-leukknop?

Vind-ik-niet-leuk is de tegenhanger van het ingeburgerde woord vind-ik-leuk. Dat is volgens Van Dale een synoniem van het woord like. Op vergelijkbare wijze wordt vind-ik-niet-leuk mogelijk een synoniem van dislike. Mogelijk, want vind-ik-niet-leuk is geen aantrekkelijk woord (in de eerste plaats is het woord te lang). Het is dan ook maar de vraag of dit woord een courant synoniem van dislike zal worden. Wat dat betreft gooit vind-ik-stom, dat vandaag in Trouw debuteert, meteen hogere ogen. Stom is een kort woord en drukt meer emotie uit.

Maar drukt stom ook de bedoelde emotie uit? Volgens de Volkskrant van vandaag is de dislikeknop namelijk eigenlijk een medelevenknop. Ook dat woord maakt vandaag zijn debuut in de krant.

Nu zitten we met een probleem: iets stom vinden is iets heel anders dan medeleven tonen. Dus wat betekent het nu eigenlijk als je een bericht op Facebook disliket? Als we de Volkskrant goed begrijpen, gebruik je de dislikeknop als iemand een posting plaatst over de dood van zijn goudvis, zijn persoonlijke faillissement of een echtscheiding na een huwelijk van twintig jaar. Met de dislikeknop geef je dan uiting aan je medeleven met de plaatser van de posting. Maar is de dislikeknop een vind-ik-stomknop, dan gebruik je de knop om uiting te geven aan je afkeuring over een bericht, over de toon of de strekking daarvan.

Op internetfora is het duimpje omlaag al langer ingeburgerd. Daar werkt het duimpje omlaag als uiting van afkeuring. Als Facebook dat duimpje omlaag nu met een andere strekking gaat gebruiken, namelijk als medelevenknop, gaat Facebook lijnrecht in tegen het actuele gebruik van het symbool. Het is dan maar de vraag of Facebook erin slaagt om het duimpje omlaag als uiting van medeleven te laten inburgeren.

Pas als in de praktijk gebleken is hoe de dislikeknop wordt gebruikt, zullen we weten wat het Nederlandse synoniem ervan zal worden: medelevenknop of vind-ik-stomknop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *