gelijkheidsactivist

geplaatst in: Woord van de dag | 0

´Toen ik jong was ging het om grote onderwerpen, zoals macht en vrijheid. Tegenwoordig draait het om woorden en beelden die aanstootgevend zouden zijn. Ervaart iemand iets als aanstootgevend, dan is de reactie niet om dit te bekritiseren, maar om te eisen dat het wordt verbannen.´ Het is een van de behartenswaardige uitspraken in een interview met de Britse vrijdenker Mick Hume, dat vandaag in Trouw staat. Hij zegt iets wat ook in onze taal steeds weer opspeelt: niet zozeer het beledigen als wel het zich beledigd voelen. ‘Natuurlijk mag iedereen zich beledigd voelen’, zegt hij daarover, ‘Maar dit gevoel kan geen reden zijn om andermans vrije meningsuiting in te perken.’

In het interview maakt het woord gelijkheidsactivist zijn opwachting: ‘Gelijkheidsactivisten pleiten voor mínder vrije meningsuiting. De redenering is dat minderheden bescherming verdienen tegen uitspraken van anderen. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling.’

Het woord gelijkheidsactivist, dat vertrouwd oogt maar niet eerder in een Nederlandstalige krant stond, is samengesteld met activist: iemand die actie voert. Het eerste woorddeel noemt het doel van de actie, net als in qua bouw vergelijkbare samenstellingen als  antiabortusactivist, dierenrechtenactivist, klimaatactivist, onafhankelijkheidsactivist, prolifeactivist. Een gelijkheidsactivist is dan ook niets meer of minder dan iemand die actie voert voor gelijkheid.

Een utopist dus, want ook gelijkheidsactivisten leven natuurlijk in een wereld waarin mensen niet gelijk, maar idealiter hooguit gelijkwaardig aan elkaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *