digivakantie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

´Digitaal ontgiften´, zo typeert Metro vandaag de trend om tablet, smartphone en laptop tijdens de vakantie thuis te laten. Dé vakantiehype van 2015 is namelijk de digitale detoxvakantie. Hotels bieden zelfs speciale arrangementen aan (digitale detoxarrangementen), waarbij je je smartphone en tablet bij aankomst bij de receptie afgeeft, zodat je twee of drie weken verschoond blijft van werkmailtjes. Zo´n digidetox levert volledige rust op, waardoor de kwaliteit van de vakantie zou toenemen.

Gegeven het woord digidetox is het maar een kleine stap van digitale detoxvakantie naar digidetoxvakantie. Er is echter één probleem: het woord digidetoxvakantie is in het Nederlands nog niet aangetroffen en kan daarom niet tot Woord van de Dag worden uitgeroepen. (In het Engels is digi detox holidays trouwens al wél – zij het spaarzaam – te vinden.)

In plaats van digidetoxvakantie gebruiken we deze zomer ook wel kortweg digivakantie ter aanduiding van digitaal escapisme tijdens de zomervakantie. Althans, digivakantie is nog niet in de gewone media aangetroffen, maar zoemt al wel enige tijd rond in de sociale media en elders op het internet.

Er zijn inmiddels zoveel woorden voor de zomerse digipauze, dat er binnenkort wel een of ander algemeentalig woord voor deze vorm van ontdigitalisering moet komen. Pas als er zo’n echt courant woord is, kan ook het woordenboek het fenomeen van het digitale ontgiften tijdens de zomervakantie beschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *