kamspin

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Nederland is in de ban van de kamspin. Dat wil zeggen: een lid van de familie kamspinnen uit Brazilië is als verstekeling bij een partij bloemen in Nederland terechtgekomen. In Rijnsburg om precies te zijn. En dat is vreselijk. En wat nog erger is: niemand weet waar de kamspin uithangt: ‘Medewerkers van de bloemenveiling Flora Holland lieten het tien centimeter grote dier buiten vrij, niet wetende dat het exemplaar tot de top drie van gevaarlijkste spinnen hoort.’ Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Een beet van de kamspin kan dodelijk zijn. Het beest ziet er bovendien vervaarlijk uit. En het is groot. Veel te groot voor Nederland. En de spin is dus kwijt.

Bij zo’n schijnbaar gewoon woord als kamspin denk je misschien dat het allang bekend was in de Nederlandstalige media. Maar dat is niet zo. Pas onlangs, ruim een week vóórdat het dier zelf in Nederland opdook, dook de naam van de spin voor het eerst sinds 25 jaar op in een Nederlandstalige krant. Een Belgische krant schreef over een vrouw die een spinnennest op een banaan had ontdekt dat zij vreesde ‘dat ze een hele familie van de dodelijkste spinnen ter wereld in huis gehaald heeft.’ Het  Laatste Nieuws: ‘Ze ontdekte een nest kamspinnen op een banaan die ze vier dagen eerder in de winkel had gekocht.’ De keer daarvoor dat het woord in een Nederlandstalige krant had gestaan, was in 1990. Op 2 augustus van dat jaar noemde het Nieuwsblad van het Noorden de spin tussen neus en lippen.

Nog geen twee weken later staan de Nederlandse kranten bol van de kamspin, die ook wel bekendstaat onder de naam bananenspin. Wetenschappers kennen het woord trouwens al langer, maar door het nieuws uit Rijnsburg staat de kamspin in één keer op de kaart. Net als het woord bananenspin, dat ook nog niet in de Dikke Van Dale staat.

Volgens Wikipedia behoren de kamspinnen tot een spinnenfamilie (Ctenidae) die in Europa van nature niet voorkomen. De encyclopedie vermeldt ook dat ze soms per ongeluk met bananen meereizen naar onze contreien. Ze zouden hun naam te danken hebben aan opstaande deeltjes op hun poten, een soort kammetjes. Verder – lees en huiver – zou een beet van de  ‘tien centimeter grote spin’ binnen zes uur dodelijk zijn. Wikipedia weet er helaas niet aan toe te voegen of het beest in ons land kan overleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *