criminaliteitsparadox

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Naar aanleiding van de moord op Holleeders geweldsman Lucas Boom eerder deze week schrijft de Volkskrant vandaag over de criminaliteitsparadox.

Nooit eerder stond dat woord in een landelijke krant, maar op internet is het wel een paar keer te vinden. De betekenis van het woord is niet helemaal helder. De Volkskrant constateert dat terwijl het aantal moorden in de grote steden afneemt de maatschappelijke impact ervan toeneemt, vooral doordat de moorden liquidatiemoorden zijn die met bruut geweld gepaard gaan en vaak in de openbare ruimte plaatsvinden. Ook de moord op Lucas Boom heeft grote impact: ‘De geschoktheid over een misdaad als deze is groot, terwijl het aantal misdrijven objectief gesproken achteruitgaat.’ En dan wordt duidelijk waar de criminaliteitsparadox volgens de Volkskrant op duidt: ‘Vroeger werd bij zorgen over misdaad wel gezegd dat je de verkeerde krant las. Dat is niet langer zo – tegenwoordig spreekt men chic van de criminaliteitsparadox.’

Op internet is het woord criminaliteitsparadox slechts een paar keer te vinden en de daar geboden informatie maakt het begrip niet veel duidelijker. Hoe komen we er dan achter wat dit woord betekent?

Criminaliteit is synoniem met misdaad en mogelijk bestaat naast criminaliteitsparadox dus ook het woord misdaadparadox.

Inderdaad, misdaadparadox figureert sinds 2009 nu en dan in de media en wordt op internet  een paar honderd keer aangetroffen. Elsevier omschreef het woord in 2010 als ‘het vreemde maatschappelijke fenomeen dat zelfs als de criminaliteit daalt, de gevoelens van onveiligheid toch kunnen toenemen’. Als we ‘vreemd’ en ‘zelfs’ uit dit citaat halen, hebben we meteen een rudimentaire definitie.

Uit de contexten waarin criminaliteitsparadox en misdaadparadox op internet voorkomen, wordt in elk geval duidelijk dat het bij beide begrippen om informatie over criminaliteit en om perceptie van criminaliteit gaat. Vergelijking van de contexten waarin beide woorden gebruikt worden, leidt tot de conclusie dat de woorden synoniemen zijn.

Op grond van frequentie en spreiding verdient criminaliteitsparadox vooralsnog geen vermelding in een woordenboek. Misdaadparadox daarentegen is een vakterm die wel wat vaker in de omgangstaal opduikt. Op grond daarvan maar vooral op grond van de verklaringsbehoeftigheid van het woord zou het niet misstaan in een zeer omvattend (online)woordenboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *