plukkabinet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De ingezonden brieven in De Telegraaf: je leest er dagelijks in hoe het gewone volk denkt over de wereld waarin we leven. Zo schrijft vandaag iemand naar aanleiding van de toekomstige kostenverhoging van de energienota door afschaffing van de kolentaks voor energiemaatschappijen: ‘Het toont weer duidelijk aan dat dit plukkabinet geen boodschap heeft aan de belangen van de Nederlandse burgers.’

Plukkabinet. Hadden we dat woord niet al eens eerder gelezen? Jawel, ook in De Telegraaf en nog niet eens zo lang geleden. In november 2014 debuteerde plukkabinet in de media. Dat gebeurde eveneens in een ingezonden brief : ‘Plukkabinet’ Rutte slaat weer toe! Nadat de gepensioneerden zijn uitgemolken, heeft dit kabinet weer enkele bronnen van inkomsten weten aan te boren.’

Ook op de Telegraaf-site stond plukkabinet al een keer, eveneens in een lezersreactie: ‘Weer een tientje per maand inleveren en over de andere verhogingen maar niet te spreken. Want…hier blijft het echt niet bij. Ik ben bang dat de gemeenten en de provincies er ook een flinke schep op doen en de waterschappen zullen ook geldhonger hebben. Hopelijk hebben we weer een zachte winter te gaan, dat scheelt dan weer een boel geld. We hebben zelf gekozen voor dit plukkabinet, dus we zullen even moeten doorbijten.’

In totaal is plukkabinet een keer of tien op internet te vinden, en vrijwel al die vindplaatsen zijn lezersreacties op De Telegraaf. Een enkel voorkomen van plukkabinet staat op een andere site, namelijk die van de politiek gerelateerde omroep Powned.

Het kan aan ons liggen, maar het is wel héél toevallig dat plukkabinet vrijwel steeds figureert in wat journalisten de vox populi noemen: ingezonden brieven, lezersreacties e.d. Onder alle reacties staan verschillende namen, maar opvallend is dat ook de lezersreacties op internet waarin plukkabinet staat in goed Nederlands geschreven zijn (dat is meestal wel anders in lezersreacties op internet). Ook zijn de reacties qua toon en stijl zeer vergelijkbaar. Je zou bijna denken dat er één persoon (een journalist misschien) achter al die verschillende ‘lezers’ schuilgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *