billensteker

geplaatst in: Woord van de dag | 0

´De billenstekers van AS Roma komen eraan´, kopt het Algemeen Dagblad vandaag. Met die billenstekers worden de supporters van de Romeinse voetbalclub AS Roma bedoeld, die aanstaande donderdag gezellig hun cluppie komen aanmoedigen in De Kuip. Nou ja, gezellig. AS Roma-hooligans schijnen ook uit te zijn op wraak op Rotterdammers die vorige week, bij de wedstrijd AS Roma-Feijenoord, huisgehouden hebben in Rome.

En hoe neemt een AS Roma-hooligan wraak? Door een ander met een mes te steken. Niet in de hartstreek, niet tussen de ribben, nee, in de billen. Dat is een oude gewoonte: je verwondt je tegenstander zonder dat het risico bestaat dat je hem doodt door hem in zijn billen te steken. Puncicate heet deze vorm van geweld in de Italiaanse straattaal. Dit billensteken is een oude traditie: het is een al in de middeleeuwen bekende manier om een slachtoffer op zeer pijnlijke wijze te vernederen. Dat het slachtoffer er de rest van zijn leven mank door kan gaan lopen, vinden ze mooi meegenomen, de AS Roma-supporters.

Enkele decennia geleden kwam het verschijnsel puncitate algemener voor in Italië, maar de laatste jaren is het billensteken vooral het handelsmerk geworden van de AS Roma-hooligans. De voetbalfans van andere Italiaanse clubs hebben eind jaren tachtig, begin jaren negentig onderling afgesproken dat ze hun messen voortaan thuis zouden laten.

Het woord billensteker is in Nederland tot nu toe niet ingeburgerd geraakt. Een enkele keer kon het woord in een politiebericht worden aangetroffen, maar gewoon is het nooit geworden. Als ‘vertaling’ van het Italiaanse woord puncitati kwam het al helemaal niet voor in de media. Waarschijnlijk is de wedstrijd Feijenoord-AS Roma op donderdag 26 februari ook niet legendarisch genoeg om het woord billensteker definitief ingang te laten vinden in onze taal. De kans is dan ook groot dat we het woord na deze week weer mogen vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *