pikettymania

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Er waart een spook door Europa en zijn naam is Piketty. Althans, die gedachte schiet al snel door je heen als je de berichtgeving over deze Franse ‘rockstereconoom’ een beetje volgt.

Piketty heeft een boek geschreven, waarin hij pleit voor minder ongelijkheid in de verdeling van de welvaart. Gisteren was hij op bezoek in het Binnenhof, waar hij de Nederlandse wetgever suggereerde de vermogensbelasting progressief te maken. Door het verarmen van de rijken worden de armen heus niet rijker, schrijft de Volkskrant vandaag, maar heel wat parlementariërs hingen niettemin aan Piketty’s lippen.

Pikettysta’s worden ze frivool genoemd met een Engels hipsterwoord, dat ongetwijfeld is gevormd naar analogie van vergelijkbare hippe woorden zoals fashionista. Als Piketty’s aanhangers pikettysta’s heten, dan heten zijn tegenstanders natuurlijk anti-pikettysta’s. Die waren er trouwens niet bij toen Piketty gisteren in de Amsterdamse rocktempel Paradiso optradgeïnterviewd werd door Joris Luyendijk.

‘Sinds Napoleon op 9 oktober 1811 op een Arabische schimmel door Amsterdam trok, heeft vermoedelijk geen Fransman meer zo’n onthaal gehad in Nederland als Piketty woensdag.’ (Volkskrant, 5-11-2014)

Zullen we binnenkort misschien getuige zijn van het ontstaan van een setje nieuwe woorden voor het ‘neocommunisme’, zoals Piketty’s critici het pikettisme soms wel noemen?

Pardon, schreven we daar pikettisme?

Jazeker. De i-grec in Piketty’s naam wordt soms een i als die naam gecombineerd wordt met het achtervoegsel –isme. Ook pikettysme komt trouwens voor, een spelling die ook in het Frans wel wordt gehanteerd en die sterk lijkt op het Franse leenwoord bovarysme (een afleiding van Emma Bovary + -isme), dat op vergelijkbare wijze is gevormd. De taalrubriek in Trouw gaat daar vandaag over en wat daar over de spellingen pikettisme en pikettysme staat, moet u dus zelf maar lezen.

Als we pikettysta en pikettisme naast elkaar zetten, zien we meteen dat het laatste woord nog niet is gesproken over de spelling van de eponiemen op basis van de naam Piketty. Als Piketty net zo groot wordt als andere economen, zoals Marx en Keynes, en woorden die klinken als pikettyaans, pikettisme en pikettysta courant worden, mogen de spellingbaasjes nog wel even aan de bak. Want het is natuurlijk wel zo elegant als zulke afleidingen op gelijke wijze kunnen worden gespeld. Dat geldt natuurlijk ook voor de vooralsnog meest recente afleiding van de naam Piketty, namelijk pikettymania (of pikettymanie): dweepzucht met Piketty en zijn economische theorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *