saldosjoemelaar

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Belastingdienst kondigt vandaag aan een bepaald type fraudeurs speciaal te gaan aanpakken: saldosjoemelaars. Dat zijn calculerende burgers die vlak voor Oud en Nieuw geld van hun spaarrekening halen om te voorkomen dat ze daarover belasting moeten betalen. Voor de fiscus geldt immers alleen het spaarvermogen op de peildatum en die datum is nu eenmaal 1 januari.

De bedoelde vermogensfraudeurs heten niet alleen saldosjoemelaars, maar worden door de Belastingdienst ook aangeduid als saldinisten. Die saldinisten moeten moedige snoodaards zijn, want als je je geld op pakweg 29 december van de bank haalt om het op 3 januari weer op je rekening te storten betekent dat dat je een paar dagen lang duizenden, zo niet tienduizenden euro’s in huis hebt. Als je dan wordt overvallen ben je heel wat meer kwijt dan een paar rottige belastingcenten.

De Belastingdienst zelf heeft overigens niet zulke kleine krabbelaars in het vizier, maar een aantal grote fraudeurs: ‘De verdachten uit de gemeenten Almere, Zoetermeer, Roosendaal, Dongen, Opsterland en een plaats in Gelderland halen al jaren achter elkaar tussen de honderdduizend en achthonderdduizend euro van hun rekening voor oud en nieuw, om het daarna weer terug te storten,’ zo schrijft Nu.nl

Saldosjoemelaar is een gelegenheidswoord, dat het goed doet in de media om eventjes de aandacht op het nieuws te vestigen. Saldinist, dat vandaag net als saldosjoemelaar zijn debuut in de media maakt, klinkt daarentegen een stuk serieuzer. Dat zou best weleens een vakterm kunnen zijn.

Maar wordt dat woord werkelijk gebruikt? We zochten het even voor u uit. Op internet maakt saldinist vandaag op verschillende sites zijn debuut, wat een aanwijzing is dat dit geen courante vakterm is. Want een beetje vakterm is heus ook al wat langer ergens op internet te vinden. Maar we belden voor de zekerheid toch ook nog maar even met de accountant. Die kreeg bij het horen van het woord saldinist echter meteen de slappe lach. Desgevraagd blijkt de term ook bij de Belastingdienst geen belletjes te doen rinkelen.

Hebben we misschien te maken hebben met een vorm van management by speech door de Belastingdienst? Oftewel: heeft de Belastingdienst de woorden saldosjoemelaar en saldinist misschien voor de gelegenheid verzonnen om gewoon maar weer eens in het nieuws te komen en zo het publiek ervan te overtuigen dat er bij de fiscus nog steeds goed gelet wordt op allerlei vormen van fraude?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *