pakketkopter

geplaatst in: Woord van de dag | 0

drone

Spits schrijft vandaag dat pakjesbezorger DHL drones gaat inzetten voor het bezorgen van pakketjes op Duitse waddeneilanden. Bij wijze van proef ´zal een ‘pakketkopter’ de komende maanden dagelijks medicijnen overvliegen vanuit de havenstad Norden.´

Pakketkopter is samengesteld van pakket en het laatste deel van helikopter en betekent hetzelfde als pakjesdrone, een woord dat al een paar maanden bezig is in te burgeren in onze taal, net als pakketdrone en bezorgdrone.

Niet alleen DHL houdt zich bezig met dronebezorging, ook Amazon experimenteert volop met mechanische postbezorging met drones.  Of pakketkopter en bezorgdrone nu meteen algemeen gangbare woorden worden, moeten we afwachten, maar we mogen er wel van uitgaan dat de experimenten met pakjesbezorging met drones op termijn wel heel wat nieuwe woorden opleveren. Of dat bestaande woorden hierdoor nieuwe betekenissen krijgen. We zien voor ons geestesoog bijvoorbeeld het woord luchtkoerier al een nieuwe betekenis krijgen…

Als dronebezorging werkelijkheid wordt en straks op grote schaal wordt toegepast, zal het druk worden in de lucht. Wat vooral in oorlogsgebieden lastig gaat worden is het onderscheiden van civiele drones (zoals de pakketkopter) en militaire drones. Je zult als IS-strijder in Raqqa de bomdrone die het Pentagon op je afgestuurd heeft, maar aanzien voor de bezorgdrone van DHL die je je nieuwe, bij Bol.com bestelde Koran komt brengen…

Anyway, niet alleen pakketdiensten en terroristen, maar ook woordenboekmakers moeten de drones nauwlettend in de gaten houden. Die zullen namelijk niet alleen onze werkelijkheid gaan veranderen, maar ook onze taal gaan verrijken. En verarmen: want als dronebezorging op termijn de aloude pakjesbezorging verdringt, zullen in dat domein wel wat woorden in onbruik raken en mogelijk zelfs verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *