jihadgemeente

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Als de Woorden van de Dag één ding laten zien, is dat het nieuws de laatste maanden maar door een paar thema’s worden beheerst: MI17, Oekraïne, ebola en natuurlijk IS en de aantrekkingskracht die het kalifaat uitoefent op jihadgangers. Eerder deze week maakte bijvoorbeeld het woord jihadgezin zijn opwachting in de media en vandaag lezen we in het Parool dat Huizen of all places een jihadgemeente is.

Eerlijk gezegd zaten we te wachten op dat woord, want op 1 september noemde Trouw hetzelfde stadje al een djihadgemeente. Trouw is een van de weinige kranten die djihad met een dj spelt, maar volgens de Woordenlijst moet het woord slechts met een j gespeld moeten worden. Alleen al om de onduidelijkheid van de spelling van (d)jihad zouden we willen dat we dat woord nooit meer hoefden te schrijven.

Maar helaas, dat moeten we wel, want the jihad is here to stay, om het maar een beetje kosmopolitisch te zeggen. En ook jihadgemeente is zo’n woord dat eigenlijk al wel in een traditie past. De traditie die een paar jaar geleden is begonnen met de woorden Antillianengemeente en Marokkanengemeente: probleemgemeentes met veel inwoners van Antilliaansen respectievelijk Marokkaansen huize.

Jihadgemeente zullen we volgens de media moeten opvatten als een gemeente van waaruit relatief veel jihadgangers naar de zandbak in Syrië en Irak trekken om daar met hun leven te gaan spelen. Te vrezen valt dat er ook de komende tijd nog wel jihadgangers naar het Midden-Oosten trekken en de kans is dan ook aanwezig dat we het woord jihadgemeente nog wel vaker in de media zullen aantreffen. Maar hopelijk niet zo vaak dat het woord over een paar jaar ook in de Dikke Van Dale moet worden opgenomen.

© Taalbank, 3 september 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *