doemdagklok

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Sinds 1947 publiceert een groepje atoomwetenschappers uit Chicago periodiek de Doomsday Clock. Twee jaar geleden, in 2010, werd deze symbolische klok over het (nucleaire) einde der tijden een minuutje teruggezet, naar zes minuten voor middernacht. Maar gisteren verscheen helaas het bericht dat de Doomsday Clock weer vooruitgezet moet worden. Volgens de wetenschappers is het nu vijf voor twaalf.

Reden voor acute paniek? Nee, dat ook weer niet. De situatie is bijvoorbeeld nog niet zo ernstig als in 1952, toen het volgens de Doomsday Clock letterlijk twee voor twaalf was door de spanningen tussen de VS en de toenmalige Sovjetunie. Aan de andere kant: we hebben er ook weleens beter voor gestaan. In 1991 bijvoorbeeld, toen de VS en de Sovjetunie START I ondertekenden, het verdrag voor vermindering van strategische nucleaire wapens. Toen zetten de Doomsday-wetenschappers de klok terug tot 19 voor twaalf.

Dat het nu vijf voor twaalf is, hangt overigens niet alleen samen met toegenomen regionale spanningen tussen atoomlanden, maar ook met de klimaatverandering, een onderwerp dat in 2007 aan de Doomsday Clock is toegevoegd.

In de Nederlandse media wordt sinds jaar en dag verslag gedaan over de Doomsday Clock. Tot 2010 werd deze symbolische klok simpelweg met zijn Engelse naam aangeduid. In januari 2010 werd Doomsday Clock in de media voor het eerst ‘vertaald’ als doemdagklok, een woord dat sinds 2007 trouwens ook al in Wikipedia te vinden is. Doemdagklok is samengesteld met doemdag, een ander woord voor de Bijbelse ‘dag des oordeels’, ook wel de ‘jongste dag’ geheten, waarop de wereld volgens de gelovigen zal vergaan.

Dit jaar schrijven de media opnieuw over het verspringen van de wijzers op de Doomsday Clock en weer wordt de Engelse term vertaald in doemdagklok. Dit Nederlandse woord wordt dus steeds couranter en doemdagklok zou dan ook best eens een mooie toekomst kunnen hebben. 2012, het jaar dat sommigen door het aflopen van de Mayakalender toch al beschouwen als het doemjaar der doemjaren, lijkt dan ook een mooi jaar om doemdagklok in de Dikke Van Dale te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *