planking

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Dé rage van 2011 wordt het wel genoemd: planking. Planking houdt in dat mensen zich laten fotograferen of filmen terwijl ze zo stijf als een plank op een vreemde plek gaan liggen. De rage komt uit Australië, maar planking is inmiddels ook elders populair. De vele YouTube-filmpjes getuigen daarvan.

Planking is niet zonder risico’s en inmiddels is ook het eerste dodelijke slachtoffer al gevallen. Zo viel in Brisbane iemand te pletter van de zevende verdieping van een flatgebouw. Het Engelse woord planking betekent eigenlijk ‘het planken leggen’ en komt van het werkwoord to plank (beplanken). Net als ons woord plank gaat het Engelse werkwoord to plank terug op het Picardische woord planke, dat simpelweg plank betekent.

Ook in Nederland is planking inmiddels populair. Zelfs zo, dat het Engelse woord planking (met Engelse uitspraak) alweer hard bezig is te verdwijnen. Het maakt namelijk plaats voor het Nederlands uitgesproken woord planken. Tot voor kort betekende planken primair ‘met plankgas rijden’, maar in de betekenis ‘stijf als een plank op een vreemde plaats gaan liggen’ is het werkwoord haast al net zo bekend. Overigens werd het werkwoord planken ook in het verleden incidenteel al wel gebruikt voor ‘stijf als een plank liggen’, maar dan vooral onder mensen die aan vormen van oosterse meditatie doen.

Planking (op z’n Nederlands uitgesproken) is zelfs zo populair dat er zelfs al samenstellingen met planking gesignaleerd, zoals outdoorplanking en indoorplanking. En dan hebben we natuurlijk nog de uitdrukking extreme planking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *