belchinees

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de voetbalwereld maakt men zich al enige tijd ongerust over gokschandalen, waarbij clubs volgens afspraak met Chinese goksyndicaten een wedstrijd verliezen of winnen. Desgevraagd zei trainer Gert Kruys van FC Dordrecht vorige week in Spits dat hij niet gelooft dat de gokmaffia in het Nederlandse voetbal actief is: ‘Ik heb nog nooit een zogenaamde belchinees gezien’ (9-12-2009). De krant verklaart belchinees door hieraan toe te voegen dat Kruys ‘verwijst naar de mensen met Aziatisch uiterlijk die tijdens wedstrijden continu gegevens van het duel door zouden bellen naar een gokkantoor. Daar kunnen mensen geld inzetten op bijvoorbeeld het aantal hoekschoppen, doelpunten of gele kaarten.’ Kruys heeft het woord waarschijnlijk een paar dagen eerder opgepikt tijdens een uitzending van Voetbal International.

Hoe dan ook, het woord spreekt tot de verbeelding, belchinees, want een paar dagen later heeft menig voetbalcolumnist al over belchinezen bij onbeduidende wedstrijden geschreven: ‘Dadelijk zitten er belchinezen bij Spakenburg, Zuidvogels, SO Soest en zo verder naar beneden. OSO en ASV zullen snel wennen aan de belchinezen rondom hun veld. Een paar maanden later wordt de eerste belchinees gezien bij het vierde van Loosdrecht. In China en Vietnam zitten miljoenen in wedkantoren te wachten op de tussenstanden van Muiden 3 tegen BFC 7. Onbeduidende voetballers, mislukkelingen die ooit droomden van profvoetbal, kunnen eindelijk gaan verdienen aan hun hobby. Geef drie corners weg en je krijgt duizend euro overgemaakt uit Kuala Lumpur. In Nederlandse kleedkamers kijken we elkaar allemaal argwanend aan, niemand is meer te vertrouwen.’ (Gooi en Eemlander, 12-12-2009).

Maar niet alleen columnisten, ook voetbalfunctionarissen zien inmiddels overal belchinezen. Zo berichtte de Telegraaf gisteren over een wedstrijd in Oss: ‘Bij het duel tussen FC Oss en RBC Roosendaal werd een zogenaamde belchinees gespot. ‘Hij zat bovenin alleen op de tribune continu te bellen. We hebben hem gevraagd zich te legitimeren,’ aldus Mischa Rook, algemeen manager van FC Oss.De man bleek informatie door te geven aan een wedkantoor. ‘Hij noteerde statistische gegevens en belde die door’ (13-12-2009).

Een week oud is het woord nu, belchinees, en het heeft er nu al alle schijn van dat het woord nog veel langer zal rondzingen in de voetbalwereld. En dus ook in onze taal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *