hitteslag

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Van Dale kent het weliswaar niet, maar het is een vrij gewoon woord: hitteslag. Het stond gisteren (1 juli 2006) als een van de ‘hittesymptomen’ in de Vlaamse krant Het Volk.

Hitteslag blijkt te staan voor een complex van symptomen als gevolg van blootstelling aan hoge temperaturen (niet noodzakelijk ten gevolge van blootstelling aan direct zonlicht, zoals bij een zonnesteek het geval is), waarbij de patiënt zijn of haar warmte niet op de gebruikelijke manier (transpiratie) kwijt kan raken, bv. door een hoge luchtvochtigheid, en de lichaamstemperatuur oploopt tot meer dan 40 graden Celsius. Symptomen van een hitteslag zijn onder meer misselijkheid en braken, rillingen, een rode huid, spierkrampen, bewustzijnsverlies, hartproblemen en ademhalingsmoeilijkheden. Zowel mensen als dieren kunnen door een hitteslag getroffen worden.

In sommige bronnen wordt een hitteslag gelijkgesteld aan een hitte- of warmteberoerte, volgens Van Dale een ‘beroerte door te grote toevoer van warmte naar de hersenen (niet hetzelfde als een zonnesteek)’. In andere bronnen wordt vermeld dat een hitteslag kan léíden tot een hitteberoerte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *