Vorige week schreef de Belgische krant Het Laatste nieuws er al over: boomerasking. En deze week figureert het woord opnieuw in een bericht op internet.
Boomerasking verwijst naar een soort gespreksopening die kennelijk kenmerkend is voor bomers (mensen op leeftijd). Die stellen anderen bij wijze van gespreksopening een vraag die niet zozeer bedoeld is om informatie van hun gesprekspartner te krijgen, maar om vervolgens uitgebreid over zichzelf te kunnen gaan praten. Een voorbeeld van boomerasking is de vraag ‘Hoe gaat het met u?’, die beantwoord wordt met ‘redelijk’, waarna de boomer niet doorvraagt, maar het antwoord aangrijpt om uitvoerig te vertellen dat het met hem of haar ook ‘redelijk’ gaat. Een ander voorbeeld van boomerasking is de vraag naar iemands mening (‘Hoe kijk jij aan tegen hoe het in Gaza gaat?’), die eigenlijk bedoeld is als kapstok om de eigen mening over de toestand in dat deel van de wereld te geve.
Boomerasking is in het Engels gevormd van boomer (babyboomer) en asking (het vragen). Het is een relatief nieuw woord. Al langer komt het woord boomervraag in onze taal voor, maar dat is iets anders: volgens jongere taalgebruikers is een boomervraag een vraag waarmee iemand verraadt dat hij niet meer echt van deze tijd is.
Definitie
boomerasking (het, g.mv.) het stellen van een vraag aan een ander om vervolgens uitvoerig zelf aan het woord te kunnen komen en zijn of haar ervaring of mening te geven
Geef een reactie