pendule-electoraat

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Peter de Waard schrijft vandaag in zijn column in de Volkskrant over de financiering van de overheid in diverse landen. In veel landen zijn politieke partijen aan de macht die een loopje nemen met de staatsfinanciën en de staatsschuld laten oplopen om de kiezer maar te paaien:

Alle partijen spelen mooi weer om het pendule-electoraat te paaien, want die gaat net zo snel van links naar rechts als het oranje-legioen.

Pendule-electoraat verwijst naar zwevende kiezers, die bij verkiezingen gemakkelijk van het ene naar het andere politieke spectrum overstappen: van links …. naar rechts et cetera. Het nieuwe woord pendule-electoraat herinnert aan het woord pendulepolitiek, dat NRC-correspondent Marc Chavannes in 2010 gebruikte ter typering van de Engelse politiek toen dat nog gedomineerd werd door twee partijen (Labour en Tories), die elkaar bij wijze van spreken van verkiezing op verkiezing afwisselden bij het landsbestuur.

Definitie

pendule-electoraat (het, g.mv.) electoraat dat zich kenmerkt doordat bij verkiezingen een groot gedeelte van de kiezers uit onvrede of vanwege verkiezingsbeloften switcht tussen partijen ter linker- en partijen ter rechterzijde van het politiek centrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *