swiftflatie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Eind volgende week heeft Taylor Swift drie optredens in Nederland. Uit alle delen van de wereld zullen swifties naar de Johan Cruijff Arena komen om hun idool te horen zingen.

Van optredens van de populaire Swift is bekend dat ze een forse economische impact hebben op de regio en zelfs op de landen waar ze komt optreden. Kort gezegd stimuleert de komst van Swift de consumentenbestedingen. De Volkskrant schrijft daarover vandaag:

De concerten van Taylor Swift kosten de landen niets. De stadions zijn er al. En de organisatie doet de beveiliging. De economische impuls die landen dankzij haar concerten krijgen, wordt inmiddels ‘Taylornomics’ genoemd. En de inflatie die daarmee gepaard kan gaan, is als ‘Swiftflatie’ in de economieboekjes beland, naast bijvoorbeeld krimpflatie en graaiflatie.

Het komt eigenlijk nooit voor dat een rock- of popster het economische jargon verrijkt. In dat opzicht is Taylor Swift uniek, want woorden als swiftonomics en taylornomics (niet naar analogie van bijvoorbeeld reagonomics: ‘economische opvattingen van Taylor Swift’, maar ‘economische impuls van optredens van Taylor Swift’) zijn al aardig aan het inburgeren sinds The Wall Street Journal vorig jaar in een artikel It’s Taylor Swift’s Economy and We’re All Living in It de economische effecten van de tournee van Swift heeft.

Swiftflatie – een vertaling van swiftflation – is eveneens een economische term gebaseerd op de naam van Taylor Swift. Het verwijst naar de effecten van optredens van Swift op de macro-economie: haar tournee zou volgens sommige economen de inflatie aanwakkeren doordat de consumentenbestedingen daardoor scherp toenemen. Dat is overigens niet uniek voor Swift: toen Beyoncé een paar jaar geleden in Stockholm optrad, steeg de inflatie daar met 0,2 procent.

Andere economen relativeren de invloed van Swift op de macro-economie. Swifties geven misschien wel veel geld uit aan een optreden van Taylor Swift en aan de merchandise daaromheen, maar bezuinigen daarvoor op andere uitgaven.

Definitie

swiftflatie (de, g.mv.) inflatie die het gevolg is van een tijdelijke stimulering van de consumentenbestedingen rond een optreden of reeks optredens van popster Taylor Swift

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *