kunstpeut

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over de aanstaande introductie van elektrische Ferrari’s. Of die elektrische sportauto een succes wordt, is de vraag, want liefhebbers van Ferrari’s zijn vooral gecharmeerd van het brullende geluid van de (fossiele) motor van die wagens.

De krant haalt dan ook een vertegenwoordiger van een andere Italiaanse sportauto aan, die meer heil ziet in sportauto’s op synthetische benzine. Kunstpeut noemt de Volkskrant die synthetische benzine, waarmee een enigszins in onbruik geraakt woord – peut – nieuw leven wordt ingeblazen. Peut is namelijk een volkse verkorting van peut(r)olie, dat op zijn beurt een verbastering is van peterolie oftewel petroleum.

Peut klonk altijd een beetje viezig. Die bijklank zal ook kleven aan kunstpeut.

Definitie

kunstpeut (de, g.mv.) synthetische benzine

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *