kakelpaleis

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC schrijft vandaag over het proces tegen Ali B en dan vooral over de opmerking van Ali dat hij in de media en in het praattafelcircuit al veroordeeld is.

De krant weerlegt die suggestie van trial by media door Telegraaf-rechtbankjouranlist Saskia Belleman aan te halen. In een van haar verslagen schrijft zij dat de rechtbank zich bij haar oordeel alleen baseert op de informatie uit het dossier. En dus niet, voegt NRC eraan toe ‘op geluiden uit het kakelpaleis’.

Kakelpaleis – het woord maakt vandaag zijn mediadebuut – wordt gebruikt als een ongunstige benaming voor de media, of althans dat deel van de media waarin geroddeld (RTL Boulevard) en gekletst (de praattafels van Renze, Op1 et cetera) wordt door mensen die praten (kakelen) als kippen zonder kop omdat ze het fijne van de zaak niet kennen. Ze kennen immers het dossier niet.

Kakelpaleis is dus een metafoor voor de roddel- en praattafelmedia. Of deze metafoor beklijft moeten we afwachten.

Definitie

kakelpaleis (het, g.mv.) deel van de media dat zich bezighoudt met het feitenvrij praten en roddelen over publieke personen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *