interruptietrein

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Onlangs stond in NRC een artikel over de samenwerking van een paar politieke partijen in de Tweede Kamer die regelmatig afspraken maken over hun interrupties van Kamerleden en bewindslieden van de toekomstige coalitiepartijen:

Kamerleden mogen maar een paar keer doorvragen bij de interruptiemicrofoon. Ze proberen goed op elkaar aan te sluiten als iemand een goed punt maakt in een debat. En daarna wéér iemand. Dat heet ‘een treintje’. Soms gaat dat via oogcontact, soms via de app.

Die app heet ‘interruptietreintje’. Vandaag haakt een schrijver van een opiniestuk in NRC daarop aan. Hij gebruiktj interruptietrein als soortnaam voor een reeks interrupties enj noemt deze manier van oppositie voeren ‘een spel zonder doel’. Zijn eindoordeel is niet mals;

Zo is de interruptietrein exemplarisch voor een politiek van totale leegte, zonder ook maar de schaduw van waardengedrevenheid. Realpolitik, heet dat. Of in de volksmond: liberale breinwormen. En daar zullen zij extreemrechts niet mee verslaan.

Defintiie

interruptietrein (de, -en) reeks op elkaar afgestemde interrupties in een Kamerdebat

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *