troepstop

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In haar column in de Volkskrant schrijft Harriet Duurvoort vandaag over een incassobrief die ze heeft ontvangen. Ze is vergeten een schuld van € 1,60 te voldoen en krijgt een brief dat ze op stel en sprong € 40 moet betalen. Zo’n incassobrief leidt geheid tot stress en ze beschouwt de incassobrief dan ook als een teken:

De ware reden dat deze ellende mij overkomt heeft natuurlijk met mijn koopjesverslaving te maken. Ik beschouw dit incasso-incident daarom als een teken. Het roer moet om. Het is tijd voor een troep-stop. Een nietsontziend spullendieet.

Een troepstop instellen is in elk geval een behartigenswaardig besluit: we importeren met z’n allen allerlei goedkope onzinspullen – ‘troep’ – uit China die niet alleen geen CE-label hebben, maar vanwege het transport ook nog erg klimaatonvriendelijk zijn. Troepstop is gevormd met het het woord stop in de betekenis ‘(abrupt) einde (aan iets) waartoe via regelgeving wordt besloten’. Meestal wordt het woord stop in die betekenis dan ook gebruikt in tamelijk bestuurlijke termen, zoals bouwstop, informatiestoep, migratiestop, studentenstop en vacaturestop.

Omdat troepstop een vrij informeel (nieuw) woord is, valt het op.

Definitie

troepstop (de, g.mv.) besluit tot stoppen met het komen van rommel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *