welvaartschauvinist

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In een artikel dat vandaag in de Volkskrant staat, staat dat steeds meer Europeanen welvaartschauvinisten worden.

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat nieuwkomers pas toegang mogen krijgen tot de verzorgingsstaat als ze genaturaliseerd zijn, of helemaal nooit. Alleen in Slovenië, Tsjechië, Hongarije en Rusland willen kiezers strenger zijn. In de afgelopen twintig jaar is het percentage Europeanen dat welvaartschauvinist is iets afgenomen, maar in Nederland is het juist toegenomen.

Welvaartschauvinist hoort bij welvaartschauvinisme, een woord dat al wat langer bestaat en verwijst naar de gedachte dat migranten alleen recht hebben op participatie in ‘onze’ verzorgingsstaat als ze zich daaraan adapteren en er een bijdrage aan willen leveren. Welvaartschauvinisme, een mooi woord, is een vertaling van de Engelse term welfare chauvinism. In het Engels heet dat fenomeen ook wel welfare state nationalism. In het opinieblad EW werd dat al eens vertaald als verzorgingsstaatnationalisme, maar dat woord heeft vooralsnog geen furore gemaakt.

Definitie

welvaartschauvinist (de, -en) iemand die van mening is dat migranten die naar onze verzorgingsstaat komen  alleen recht hebben daar volwaardig aan deel te nemen als ze zich laten naturaliseren en zich daaraan aanpassen ener een actieve bijdrage aan willen leveren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *