taaldader

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Onder de kop ‘Taalcriticus wordt taaldader’ schrijft NRC-columnist Stepan Sanders vandaag over het n-woord.

Ewoud Sanders, van de vroegere taalrubriek in deze krant, schreef een mooi, precies boekje over dat n-woord, en waarom het zo belastend is. Heb je het gelezen, ‘neger’ komt nooit meer gedachteloos over je lippen. Maar omdat het woord in vroeger tijden wel voluit werd gebruikt, kon Sanders er bij citaten niet omheen. Bol.com laat dit antiracistische werkje vergezeld gaan van een ‘gevoeligheidslabel’. ,,Dit boek bevat mogelijk kwetsend taalgebruik of stereotypering van mensen of culturen.” Ja, dat haal je de koekoek: het ‘kwetsend taalgebruik’ en die ‘stereotypen’ worden juist aan de kaak gesteld. De criticus is hier zowat de dader geworden.

Het woord taaldader maakt zo zijn entree in de media. Misschien dat dit woord ooit al weleens werd gebruikt als schertsende omschrijving van iemand die spel- of grammaticale fouten maakt, maar nu krijgt het een bijna criminele betekenis als overkoepelende term voor iemand die taal gebruikt, waarvoor hij vervolgd zou kunnen worden.

Definitie

taaldader (de, -s) iemand die zich schuldig maakt aan het gebruik van (politiek) incorrect taalgebruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *