anadolupop

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de Volkskrant schrijft Yasmine Aboutaleb vandaag over een muziekgenre dat populair is in Turkije:

Anadolupop, zoals het genre wordt genoemd, combineert Turkse folkmuziek met psychedelische rock.

Anadolupop is – in aaneengeschreven vorm – weliswaar een nieuw woord, maar eerder deze maand debuteerde al eens de woordgroep anadolu pop, waarmee natuurlijk hetzelfde muziekgenre wordt bedoeld.

Het eerste deel van anadolupop verwijst naar Anatolië. Immers, Anadolu is de Turkse variant van Anatolië. Je treft die taalvorm bijvoorbeeld ook weleens aan in namen van restaurants. Geparafraseerd is anadolupop dus Anatolische popmuziek. Blijkbaar is het een al langer bestaand genre, dat soms verboden is geweest omdat de teksten vaak protesteren tegen maatschappelijke onrechtvaardigheden.

Definitie

anadolupop (de, g.mv.) Turkse popmuziek, lyrisch gekenmerkt door protestteksten en muzikaal onder meer gekenmerkt door invloeden van folk en rock; gevormd van Turks Anadolu (Anatolië) + pop (in de betekenis popmuziek)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *