moederteit

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de Volkskrant staat vandaag een bespreking van een boek over moederschap. Of beter gezegd: over postnatale depressie van vrouwen die pas moeder geworden is. Zoals de schrijfster zelf, de Britse wetenschapjournalist Lucy Jones:

Ze gooit talloze mythen over het moederlijf omver. Dat alles bindt ze samen in een pleidooi voor politieke en maatschappelijke verandering. Want de transformatie van vrouw naar moeder is groot, zegt Jones, zo groot dat we er een woord voor nodig hebben: matrescentie (in de Nederlandse vertaling van haar boek is dit ‘moederteit‘ geworden).

Matrescentie betekent letterlijk moederwording, maar de meer tot de verbeelding sprekende vertaling moederteit is vanzelfsprekend gevormd naar analogie van puberteit.

Daardoor heeft het woord moederteit meteen iets opstandigs.

Definitie

moederteit (de, g.mv.) verschijnsel dat vrouwen die een kind baren allerlei veranderingen ondergaan waardoor ze tot moeder transformeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *